Поїздка до Палацово-паркового ансамблю «Маєток Самчики»

13 листопада 2023 року за  ініціативою Голови Ради ветеранів університету Людмили Байдич відбулася екскурсійно-пізнавальна поїздка до Палацово-паркового ансамблю «Маєток Самчики», в якій прийняли участь  студенти групи МН-23-2 спеціальності «Менеджмент» факультету управління, адміністрування та туризму  ХНУ. 

На Хмельниччині село Самчики відоме завдяки старовинному палацу XVIII століття, який було збудовано Яном Хоєцьким. Але найбільший слід в історії садиби залишив його онук  – гайсинський полковник  Петро Чечель. В кінці XVIII століття  Петро запросив найкращих зодчих, художників, декораторів, паркових архітекторів, столярів епохи для створення своєї родової резиденції. Більшість архітектурного ансамблю дійшло і до наших днів. Побудований у стилі ампір, оточений гарним парком в англійському стилі, комплекс виглядає просто чудово. Завдяки розкішним фасадам палацу та його пишному внутрішньому оздобленню його часто називають «Українським Версалем». Садиба в Самчиках розташована на березі річки Случ, звідки відкриваються надзвичайно красиві краєвиди – спокійні води річки, чудова садиба, і все це – у пишному зеленому оздобленні природи.

Відвідувачі екскурсії встигли помилуватися не тільки архітектурою старовинного  палацу, який сьогодні  носить горде звання найстародавнішої садиби на всій території нашої країни, а  також  красою «золотої осені».

В програмі поїздки було заплановано виїзне засідання круглого столу, яке відбулося в приміщенні маєтку  за  участю д. іст. н. Юрія  Сергійовича Земського на тему «Історія створення ЗУНР та  Злука з Великою Україною».

Учасникам  засідання  розповіли цікаві історичні факти  прийняття 22 січня 1919 року  доленосного рішення про об’єднання «століттями одірваних одна від одної частин єдиної України» та  символізм ключових січневих подій української історії. Студенти із великим інтересом і щирим захопленням слухали доповіді професіоналів та  приймали участь у  дискусіях.

Організація і проведення  такої  виїзної зустрічі  перевершила  найвищі очікування, що надихає й мотивує студентів, збуджує  інтерес і внутрішню активність думки, створює умови для подальшого глибшого і самостійного вивчення  багатьох  унікальних подій, пов’язаних з  історією України.

Щиро дякуємо  організаторам  за  можливість ознайомитися з місцевими пам’ятками архітектури, чудовий  відпочинок та  гостинність.