Серія онлайн-тренінгів в рамках програми «Ресурси для місцевого економічного розвитку: євроінтеграція, кооперація, залучення інвестицій».

Тренінг 1: «Тренди та кращі практики розвитку регіонів у 2023 році»

Студенти спеціальності «Менеджмент» у рамках вивчення дисципліни «Фандрайзинг в публічній сфері» (викладач – доцент кафедри менеджменту та адміністрування Карвацка Н.С.) долучилися до серії онлайн-тренінгів в рамках програми «Ресурси для місцевого економічного розвитку: євроінтеграція, кооперація, залучення інвестицій». 

Організатори: Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО та EasyBusiness

Перша зустріч відбулась19 квітня – тренінг на тему «Тренди та кращі практики розвитку регіонів у 2023 році». Спікерами на цій зустрічі були:

Душан Кулка – керівник та партнер Чеської консалтингової компанії Berman Group; консультант у сферах місцевого економічного розвитку, конкурентоспроможності громад, залучення інвестицій, просування експорту; координатор програми економічного розвитку та залучення інвестицій CzechInvest; керівник команди Просування експорту проєкту USAID “Конкурентоспроможна економіка України”.

Ян Возаб -партнер Чеської консалтингової компанії Berman Group; керівник проєктів у сферах місцевого та регіонального економічного розвитку, конкурентоспроможності громад, інновацій у Центральній, Східній Європі та Балканах; розробник стратегій розвитку ряду міст та муніципалітетів в Чехії. Доктор наук з географії, регіонального розвитку та планування.

Душан Кулка (Berman Group) пояснив сутність поняття «місцевий економічний розвиток» (МЕР), складових місцевої економіки, ролі підприємств та конкурентного місцевого/регіонального середовища для МЕР; впливу процесів глобалізації, локалізації та деглобалізації на регіональну економіку. Особливо цікавим було визначенення сучасних трендів у світовій економіці (зростання «політизації» міжнародної торгівлі; досягнення самодостатності, посилення протекціонізму та контролю за стратегічними секторами економіки з боку держави;реконфігурація глобальних виробничих мереж, корпоративних ланцюжків створення доданої вартості; посилення захисту унікальних технологій та корпоративних ноу-хау та ін), що мають суттєвий вплив на бізнес та місцевий економічний розвиток. На закінчення Душан Кулка навів рекомендації якою має бути стратегія місцевого економічного розвитку,підкреслив важливість стратегічного партнерства між органами державної влади, інституціями та приватним сектором.

Ян Возаб (Berman Group) у своїй доповіді окреслив причини впливу органів місцевої влади на ринок; актуалізував важливість обрання вірного фокусу громади при створенні умов для місцевого економічного розвитку, що має базуватися на комбінації місцевих умов, місцевої економічної стратегії, регіональних та національних факторів. Спікер визначив основні напрями та інструменти сприяння громади місцевому економічному розвитку, навів приклади успішного розвитку громад.

Наприкінці доповідей учасники тренінгу мали можливість задавати питання експертам, поглиблюючи здобуті знання.

Дякуємо організаторам за цікаві та змістовні доповіді і з нетерпінням чекаємо наступних зустрічей!