Гостьова лекція за участю директора Департаменту фінансів Хмельницької обласної військової адміністрації Пенюшкевича Сергія Адамовича

3 квітня 2023 року в межах вивчення дисциплін «Контролінг та управління витратами» (освітній рівень «бакалавр»),   «Фінансовий менеджмент»,  «Бюджетне управління підприємством» (освітній рівень «магістр»)   для посилення  практичної  підготовки   щодо реалізації систем планування  та бюджетування  на підприємстві за ініціативи завідувачки кафедри  менеджменту та адміністрування Тюріної Н.М. було проведено гостьову лекцію за участю директора Департаменту фінансів Хмельницької обласної військової адміністрації Пенюшкевича Сергія Адамовича.  На лекції були присутні  здобувачі вищої освіти спеціальності 073 «Менеджмент» освітніх рівнів: бакалавр, магістр та доктор філософії.  Проведена лекція була присвячена питанням планування та бюджетування у соціально-економічних системах різних рівнів.

Запрошений гість  спершу розповів про основні теоретичні терміни та  законодавчу базу,  що необхідно знати для складання бюджетів, а потім детально зупинився  на  практичних  аспектах процесів  планування та бюджетування на рівні Хмельницької області. Лектор розповів, що бюджет області формується на базі 64 бюджетів територіальних громад Хмельницької області. Особливу увагу було приділено, особливостям формування дохідної та витратної частини бюджету області та бюджетів територіальних громад в умовах воєнного стану, послідовності бюджетного процесу загалом. Також лектором було зроблено акцент на  відповідальності  посадових осіб за складання бюджетів та використання бюджетних коштів.   

Після закінчення основної частини виступу пана Сергія була проведена дискусія, що стосувалась таких питань:

  • чи вдається в умовах війни збалансувати дохідну та витратну  частину регіонального бюджету?
  • які інформаційні системи використовуються в процесі   формування бюджетів?
  • чи розробляються стратегічні плани  і що буде пріоритетним у економічному розвитку  області у повоєнний період?
  • чи буде розвиватись в області переробна галузь сільського господарської продукції для збільшення її доданої вартості  та  як це може вплинути на формування дохідної частини бюджету?
  •  та інші питання, що стосувались витрат на переміщених осіб  у Хмельницькій області, інвестицій в економіку області.

Така зустріч  була надзвичайно корисною для здобувачів вищої освіти усіх рівнів спеціальності «Менеджмент», вони почули про реальну  економіку області, про першочергові завдання, що потребують вирішення, про складність формування бюджетів в частині збалансування дохідної та витратної частин та відповідальність виконавців за ці процеси. Також представлений матеріал гостьової лекції дозволив  уявити цілісну картину фінансового управління на рівні області, підкреслив важливість   планування і контролю витрат та  роль кожного підприємства у фінансовому механізмі регіону.  

Щиро  дякуємо  Сергію Адамовичу за змістовну лекцію та практичні   знання!